Aaltoilevat sukat

               745912.jpg

Olisi kiva, että kertoisitte, jos ohjetta käytätte, tai jos ohjeesta löytyy kummallisuuksia tai virheitä. Aaltokuvion muokkasin Neulojan käsikirjasta (s. 86) löytyvästä mallista ja valepalmikko löytyy ainakin Ullaneuleen Saunasukista. Lanka on Juulilta hankkimaani, joten mitään tietoja en siitä osaa antaa, tiheyden mittasin tuosta aurinkolasipussista. Juulilta tuli tieto, että lanka on 100% villaa (kuten arvelinkin) ja siinä olisi n.160m/50g.

Puikot: 2,5
Tiheys: 15s/5cm sileää neuletta

Kärki ja jalkaterä:

Sukat aloitetaan kärjestä. Hyvä ohje siihen löytyy Ullaneuleesta. Luo 10s, neulo ne oikein, poimi luontireunasta 9s ja neulo vielä 5s "ensimmäiseltä" puikolta. Laita tähän kohtaan silmukkamerkki merkitsemään kerroksen alkua. Seuraava puikko on numero I ja äsken neulottu IV. Joko II tai III puikolla on 4s, muilla viisi. Lisää silmukoita seuraavasti: Puikolla I ja III neulo, kunnes jäljellä on yksi silmukka, nosta silmukoiden välinen lenkki, neulo se oikein ja neulo viimeinen silmukka. Puikoilla II ja IV neulo ensimmäinen silmukka, nosta lankalenkki, neulo se oikein ja neulo puikko loppuun. Lisää näin ensin joka kerros, kunnes kolmella puikolla on 8 silmukkaa ja sen jälkeen joka toisella kerroksella. Lisää sillä puikolla, jolla on yksi vähemmän, yksi silmukka ensimmäisellä välikerroksella, jolla ei muilla puikoilla lisätä. Jatka lisäyksiä, kunnes jokaisella puikolla on 14s. Aloita mallikuvio 1 jalan päällä, eli puikoilla II ja III, neulo pohjassa sileää. Toista mallikuviota tarpeeksi monta kertaa, minä toistin 15, ennen kantapäätä.

Kantapää:

Neulo I puikon silmukat IV puikolle ja neulo pelkästään näillä 28 krs sileää. Aloita kantapään kääntäminen. Neulo 18o, ylivetokavennus, 1o, käännä. Neulo nurjaa, kunnes jäljellä on 10s, 2n yhteen, 1n, käännä. Neulo kantapää loppuun näin, jäljelle jää 18s. Poimi molemmista reunoista 14s, jatka puikoilla II ja III mallineuletta.

Kiilakavennukset ja varsi:

Neulo kiilakavennukset joka toinen kerros seuraavasti: I puikolla neulo, kunnes jäljellä on 3s, neulo 2o yhteen ja 1o, IV puikon alussa neulo 1o, ylivetokavennus ja loput oikein. Jatka kiilakavennuksia, kunnes jokaisella puikolla on 14 s. Näillä kahdella puikolla neulo vielä kaksi kerrosta sileää ja aloita sen jälkeen mallikuvio 2. I puikon lopussa neulo 1n 1o ja IV puikon alussa 1o 1n. Jatka mallikuvioita, kunnes varsi on tarpeeksi pitkä, minä toisin mallikuviota 2 yhteensä 12 kertaa. Neulo sen jälkeen 5 krs 1n *2o 2n* 2o 1n joustinneuletta. Viimeinen kerros ja päättely kannattaa tehdä isommilla puikoilla, jotta reuna ei kiristä.

 

 Mallikuvio 1

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

4

o

 

o

 

o

 

o

 

o

/

/

/

o

 

o

 

o

 

o

 

o

/

/

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 Mallikuvio 2

-

o

/

-

4

-

 

 

-

3

-

 

 

-

2

-

 

 

-

1


 

= 1o
- = 1n
o = langankierto
/ = 2 o yhteen -kavennus
= ylivetokavennus, eli nosta 1s neulomatta, neulo 1o, vedä nostettu silmukka neulotun yli