Kiitos jälleen kerran kommenteista. Juu, olen tiedostanut, ettei tuo kuvaus oikein enää pidä paikkaansa :). Tarkoitus oli muuttaa se heti valmistuttua, kun siirryn tekemään jotain järkevää (töihin). Töitä vaan ei ole kuulunut, joten tuo on jäänyt. No, viimeistään ensi vuoden alusta olen toivon mukaan jatko-opiskelija tai sitten töissä, eli enköhän jossain vaiheessa saa muutettua tuon tekstin ajankohtaiseksi.

Sukkasato loppui eilen ja tänään alkaa lapaskuu. Minut löytää Kinnaskopasta. Laskeskelin tuossa, että sukkasadon aikana tein 14 paria jalanlämmittimiä. Näistä kahdet jäivät itselle (virkatut tossut ja polvisukat), lahjoiksi viisi paria (aikuisten kokoa pikkusiskolle ja Miehen pikkusiskolle, kahdet vauvan sukat sekä yksivuotiaalle, tilaustöitä oli kaksi, säärystimet siskolle ja sukat kummitädin miehelle. Loput viisi paria päätyvät sitten jossain vaiheessa johonkin hyväntekeväisyysjuttuun. Näitä on kaksi paria vauvan sukkia ja kolme vähän isommille lapsille. Lisäksi valmistui kännykkäkotelosukka. Toteuttamatta jäi vielä vaikka kuinka paljon suunnitelmia. Iskä ja Mies jäivät ilman ja tarkoitus oli neuloa naisten koon sukkia ohuista langoista (itselle, ehkä myös äidille ja siskolle, mahdollisesti lahjavarastoon) ja itselle säärystimet. Varsinaisiin käpälänlämmittimiin kului lankaa 1235 grammaa, mutta huomasin, että kumpaankin tilaustyöhön lanka ostettiin erikseen (yhteensä 600 grammaa) ja lisäksi syyskuussa ostin sukkalankaa 600 grammaa, eli 35 grammaa väheni varastoni tämän tempauksen myötä.

Langaton lokakuu oli siis ihan paikallaan. Tein vähän lisää laskelmia ja tulin siihen tulokseen, ettei lankaa tarvitsisi vähään aikaan ostaa. Minulla on langat noin kymmeneen aikuisen kokoiseen puseroon ja sen lisäksi huivi-, sukka-, lapas- ja muita lankoja ihan tarpeeksi. Ravelryn lankalaatikossa säännöissäni lukee, että tänä vuonna saan ostaa ainoastaan Tampereen messuilta lankaa ja sen lisäksi jos työstä loppuu kesken tai lahjaan tai tilaustyöhön tarvitsee lankaa. Lankalaatikossa jokainen siis määrittelee itse sääntönsä. Tällainen taitaa sopia minulle paremmin kuin täysostokielto. Ja hyvä laskeutuminen tuosta langatomasta lokakuusta.

Vielä sukkasadon viime metreillä sain valmiiksi pari juttua, tossut itselle ja viimeiset vauvan. sukat.
              
Virkatut tossut
Ohje: Novita kesä 2008 muokaten
Lanka: Rellanan puuvillalanka 110 grammaa
Koukku: 3 mm
Muuta: Tein tuollaiset tossut jo aiemmin, maaliskuussa. Niistä pidän todella paljon, joten päädyin tekemään toiset. Tälläkään kertaa en onnistunut kantapään kanssa, joten tällainen viritelmä tällä kertaa. Tuo on vähän kuin peruskantapää virkaten. Tätä lankaahan sain puoli kiloa Tallinnan reissulla. Näiden tossujen jälkeen sitä jäi vielä 25 grammaa, joista tein ainaoikeinneuleena rätin. En kuvannut.

              
Junasukat
Ohje: vauvan sukka
Lanka: Austermann Step, 30 grammaa
Puikot: 3 mm bambusukkapuikot
Muuta: Tuosta mallista on tullut aihan ehdoton suosikkini. Tällä kertaa taitaa olla vähän isommat, eli ei ihan vastasyntyneelle.

Vielä ei päässyt aloittamaan lapasia, mutta sukatkaan eivät enää innostaneet, joten käteen tarttui Maartsilta blogivoittona saamani kerät Schachenmayr nomottan Chamonix -lankaa.
              
Palmikkopipo
Ohje: Novita talvi 2007
Lanka: Chamonix 70 grammaa
Puikko: 8 mm pyörö, koska en laatikoistani löytänyt niin isoja sukkapuikkoja
Koukku: 8 mm
Muuta: Ihan hauska, saaja vielä täytyy keksiä. Eiköhän tämä mene äidille tai siskolle, minulle väri on liian vaalea. Malli ei päässä ole tuollainen "lierillinen", mutta pipo jäi valmiina aivan inasen liian lyhyeksi, joten virkkasi pari kerrosta reunaan.

Lankaa jäi vielä yli, joten Myyrä sai vielä kaulaliinan.
                             
Myyrän kaulahuivi
Ohje: poikittain tarpeeksi pitkään
Lanka: Chamonix 30 grammaa
Koukku: 8 mm
Muuta: Nyt ei ole Myyrällä enää kylmä, vaikka nukkuisin talvellakin ikkuna auki. Täytyy vain muistaa ottaa keväällä pois, ettei ole kesällä kuuma.

              
Mary Oljen Suomalaisia sukkia ja muita neuletöitä -kirja ilmeistyi postilaatikkooni keskiviikkona. Tai siis toki siitä maksoin. Aivan ihana kirja, vaikka kovin kummoisesti en vielä ole ehtinyt tutustua. Neulomista voi aluksi vähän haitata ylimalkaiset ohjeet (lanka paksua sukkalankaa ja muita vastaavia). Ainakin yhdessä ohjeessa neuvotaan neulomaan mallitilkku. Olen huono tekemään niitä jo muutenkin, joten sukkia varten en niitä taida tehdä. Kauniita palmikoita ja muita malleja. Tuo uusin osa Stitch'n bitch -sarjaa taas oli hieman pettymys. Debbie Stollerin tyyli on edelleen hauska ja ohjeissa oli useampikin toteutukseen menevä, mutta monet kuvat ovat suorastaan onnettomia. Niin tummia, että selvää ei oikein tahdo saada. Ja käsityöohjeissa kuvien laatu on mielestäni vielä tärkeämpää kuin muuten. Tässäkin ohjeissa on "kotimainen vaihtoehto", eli Novitaa. Suurin osa taitaa olla 7 veljestä (tai Cloud tai Wind, joissa on sama tiheys), muutama Nalle ja isoveli, yksittäiset ohjeet Mambolle, Huopaselle ja Woolille. Kaikkiin ei ole tarjottu kotimaista vaihtoehtoa, mutta onneksi tässä kirjassa ei lue (kuten aiemmissa), että kotimaista ei ole. Ehkä Novitallakin on jo tajuttu, että he eivät ole ainoa kotimainen lankavalmistaja.

Paljon asiaa taas kerran. Pitäisiköhän kirjoittaa vähän useammin, ettei tulisi tällaisia megapitkiä juttuja, joissa itsellä häviää punainen lanka aina välillä. Nyt kuitenkin ruoanlaittoon ja sen jälkeen tutkimussuunnitelman pariin.